U svjetlu događaja koji su zadesili sve nas na ovom planetu u ožujku 2022., kao trubač ne mogu, a da se ponovno ne prisjetim kako glazba nadilazi granice. Naime, trubač Timofei Dokshitzer je toliko lijepo spajao svijet kao rođeni Ukrajinac, koji je pronosio ime Rusije u kojoj je djelovao te spajao istok sa zapadom i rušio sve barijere Hladnog rata. Sve nas su događanja u svijetu ostavila bez teksta.

Velikogorički brass festival je također nadilazio granice ugošćujući umjetnike iz Izraela, Njemačke, Francuske, Srbije, Slovenije, Mađarske, Finske, Španjolske itd.,a prošle godine smo imali prilike uživati u zvucima ruskog trubača Sergeia Nakariakova i horniste ukrajinskog porijekla Viktora Kirčenkova u istoj večeri. Nakon koncerta u druženju, također, nisu postojale granice i predivno je svake godine uživati u obiteljskoj atmosferi tijekom Festivala. Osim što okuplja vrsne umjetnike, Festival je i mjesto gdje svi mi zaboravimo na svoje porijeklo, rasu, vjerska uvjerenja i sve stavimo po strani kako bismo upijali djelić onog božanskog nevidljivog – glazbu!

Ove godine s Festivalom pokazujemo kako kvaliteta ne proizlazi uvijek iz kvantitete. Imamo tri koncerta od kojih se zapravo teško može izdvojiti jedan. Ponovno su vrsni umjetnici na okupu te izvode glazbu svih razdoblja od renesanse do jazza, popa i rocka. Zvijezda jazz glazbe James Morrison će nam upriličiti svoj talent na više instrumenata i zasigurno – kao i drugi umjetnici na Festivalu – ostavit će nas bez daha te odvesti barem na djelić na neka druga mjesta… Više sfere…

Kao i svake godine vodili smo računa da svatko pronađe nešto za sebe i uvjeren sam da smo uspjeli te se radujem druženju s vama i umjetnicima u dvoranama Festivala.

Tomislav Špoljar