9. VG Brass, 2015. godine, bio je posvećen trubačkoj legendi Timofeiu Dokshitzeru. Rusu koji je podigao letvicu umijeća izvođenja na tom instrumentu te bio uzor mnogima. Ove godine, imamo prilike čuti njegov utjecaj u izričaju Gennadyja Nikonova, a također i vidjeti kako je preko medija nosača zvuka utjecao na, nekada dijete, a danas etabliranog i cijenjenog umjetnika koji je nastavio njegov put (Nakariakov) te do danas postavio nove granice mogućeg.

Također, prošle godine smo imali „obiteljske“ koncerte (obitelj Friedrich, obitelj Peić), a ove godine imamo obitelj Gradišnik u neuobičajenom spoju trube harfe.

Ponovno imamo priliku ugostiti dragi orkestar OSRH, a lijep je osjećaj znati da Festival nastavlja brigu i o mlađim naraštajima u vidu radionica, no ovoga puta u Velikoj Gorici uz izložbe poznatih proizvođača usnika, limenih puhačkih glazbala i potrepština za te instrumente.

Program je raznolik i ovaj put će i „donji brass“ doći na svoje uz Szeged Trombone Ensemble i Rolanda Szentpália na tubi.

S posebnom smo brigom uz umjetnike birali program i zapravo sam uvjeren da će Vam se program svidjeti te Vam želim ugodan boravak u dvoranama Festivala.

Tomislav Špoljar