Početak Velikogoričkog brass festivala bio je skroman, kao i svaki početak, ali s godinama je napredovao i postao jedna od naših najznačajnijih manifestacija. Štoviše, postao je program od nacionalne važnosti budući da ga uz Grad Veliku Goricu i Zagrebačku županiju podupire i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Uzvišen je i čaroban osjećaj kada se svake godine u našem gradu okupi svjetska i domaća “elita” limenih puhačkih glazbenika.

Ovogodišnji Brass, nakon pandemije koronavirusa, koja je snašla cijeli svijet, također je svojevrsni  početak uz oplemenjeni pogled na životne vrijednosti, kulturu i glazbu, nove mjere i obrasce ponašanja. Za glazbenike iz Rusije i drugih stranih zemalja koji su u Velikoj Gorici trebali gostovati ove godine, vjerujemo da će doći iduće. U nadi da će svijet iznova postati “globalno selo”, a glazba ponovno “ukinuti” sve granice, ovoga puta ugostili smo domaće izvođače i to na otvorenom kako bi širili puno bolju zarazu – zajedništva i ljubavi. Neka prenosi pozitivne emocije, dobru energiju i ponajprije vrhunsku glazbu.

Na radost publike i svih ljubitelja limenih puhačkih instrumenata, neka u Velikoj Gorici iznova nastane dobro znana čarolija – radost muziciranja.

 

Anita Pišković

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica