ZAVRŠEN 16. VELIKOGORIČKI BRASS FESTIVAL

Završio je još jedan, 16. po redu VG Brass festival posvećen limenim puhačkim glazbalima. Pučko otvoreno učilište, kao organizator ove glazbene manifestacije i umjetnički ravnatelj Tomislav Špoljar potrudili su se i ove godine osmisliti zanimljiv, raznolik i kvalitetan program i dovesti u naš grad eminentne domaće i svjetske izvođače.

Brass & Percussion septet Dubrovačkog simfonijskog orkestra u čijem su bogatom repertoaru  zastupljeni razni žanrovi, od klasike, romantizma i filmske glazbe do jazza, funka i rocka. Na  koncertu su izveli niz obrada narodnih napjeva i plesova dubrovačkog kraja te nekoliko skladbi s violončelistom Vidom Veljakom koji se profilirao kao izvođač suvremenog violončelističkog repertoara, a posebnu pozornost posvećuje hrvatskim skladateljima.

U crkvi sv. Petra i Pavla nastupio je Hrvatski barokni ansambl, najznačajniji naš ansambl specijaliziran za interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha te Justin Bland koji je nastupao s vodećim ansamblima diljem Amerike i Europe. Osim što svira, Bland pjeva i kontratenor, a gost večeri bio je Krešimir Fabijanić, solist Hrvatskog baroknog ansambla

Za kraj Festivala organizatori su pripremili pravu glazbenu poslasticu – koncert Jazz orkestra Oružanih snaga RH pod, ravnanjem bojnika Davora Dropuljića i australskog multi-instrumentalista Jamesa Morrisona. Posebnost nastupa Jazz orkestra je odlična zabava te raznovrsnost glazbe koju izvodi, od jazza do zabavne glazbe. James Morrison je virtuoz po svim mogućim standardima. Osim trube, svira trombon, klavir, saksofon i kontrabas. Nastupao je na svim većim jazz festivalima, osvojio je mnoge nagrade te se nalazi u australskoj Jazz kući slave. Zaslužio je nekoliko počasnih doktorata, otvarao je Olimpijske igre, svirao je za englesku kraljicu te američke predsjednike.

Na izložbi/prezentaciji u Izložbenom prostoru POUVG-a svoje su instrumente predstavili neki od najpoznatijih proizvođača kao što su ACase, Brasseraj, Roberto Buttus, Buffet Crampon, Schagerl, Breslmair…

VG Brass odavno se etablirao kao vodeći festival ove vrste u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, a interes i odaziv posjetitelja, kako profesionalnih glazbenika tako i ljubitelja dobre glazbe, to je još jednom dokazao. Publika je uživala u impresivnim izvedbama, nadahnutim obradama, u vrhunskom umjetničkom doživljaju.