ZAVRŠEN 15. VELIKOGORIČKI BRASS FESTIVAL

Završilo je još jedno izdanje Velikogoričkog brass festivala koji je tijekom godina održavanja ostavio neizbrisivi trag u glazbenom svijetu te na najbolji način promovira naš grad i našu zemlju.

Ova glazbena manifestacija održava se s ciljem senzibiliziranja javnost za limena puhačka glazbala. Jubilarni, 15. VG brass je nastavio tradiciju dovođenja vrhunskih izvođača iz cijeloga svijeta te je ponudio čak pet koncerata s najvećim brojem glazbenika do sad, prezentirajući publici različite vidove glazbe. Kako ističe umjetnički ravnatelj Tomislav Špoljar, posebnost limenih puhača je upravo njihova „širina“ – sviraju se na sprovodima i svadbama, ali se na tim instrumentima jednako uspješno izvodi visoka umjetnost, rock i pop, latino ritmovi, romska glazba…

Festival je otvorio Szeged Trombone Ensemble. Ove mađarske glazbenike karakterizira virtuoznost i opseg koji se može opisati ekstremnim u svijetu trombona, a nastupili su u Tuđmanovom parku. Dva dana kasnije, na istom prostoru nastupili su Žiga i Bandisti koji izvode većinom međimurske narodne pjesme na moderan način, ali su ovom prilikom pjesmom prošli cijelom Hrvatskom.

Sakralni prostori su i ove godine bili mjesto predstavljanja vodećih glazbenika. U crkvi Navještenja BDM je glazbenu genijalnost na trubi i vokalno umijeće prezentirao Gennady Nikonov iz Rusije, a na koncertu mu se pridružio naš glazbenik Pavao Mašić kao pratnja na orguljama. U crkvi bl. Alojzija Stepinca posjetitelji su slušali trubu u kombinaciji s harfom, u izvedbi slovenskog para Jure Gradišnika i Marie Gamboz Gradišnik.

Ovogodišnji Brass zatvorio je Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske uz dirigenta pukovnika Miroslava Vukovojca-Dugana, a kao solisti nastupili su Viktor Kirčenkov – rog, i Roland Szentpali – tuba. Vrhunac večeri bio je nastup izraelsko-ruskog izvođača Sergeja Nakariakova koji je kroz godine sviranja razvio osobiti stil začinjen izvanrednom virtuoznošću, zbog čega je dobio nadimak ‘Paganini na trubi’.

U sklopu Festivala organizirane su i radionice za trombon i trubu koje su izuzetno dobro prihvaćene i posjećene. Vodili su ih vrhunski svjetski glazbenici, a među polaznicima su bili učenici i studenti, mladi profesionalci, ali i svi koji se žele cjeloživotno usavršavati.

Nudeći atraktivan spoj glazbe, spektakla, edukacije i dobre zabave, VG brass je još jednom okupio brojnu publiku te stvorio nove ljubitelje limenih puhačkih glazbala.