IZVOĐAČI / PERFORMERS          

Hvaljen za „svoj blješteći zvuk na trubi“ (Hyde Park Herald) i „vrtoglavu virtuoznost“ (Grunion Gazette) trubač Justin Bland je svestrani glazbenik koji jednako nastupa na povijesnim instrumentima, kao i na modernim trubama. Prije službenog studiranja barokne trube, Justin je osvojio prvu nagradu na Nacionalnom trubačkom natjecanju u kategoriji povijesnih instrumenata. Kao često traženi izvođač dr. Bland je nastupao s vodećim ansamblima u Sjevernoj Americi kao i u Europi, također i u Južnoj Americi. Trenutno nastanjen u Danskoj, Justin je zaposlen kao solist s vodećim baroknim ansamblima diljem kontinenta. Specijaliziran za najteža djela repertoara iz razdoblja baroka (Bachov Branderburški koncert No. 2, Koncerti Fascha, Hertela, M. Haydna…). Justin je često tražen solist. Uz trubu, vješto pjeva kontratenor te je također traženi solist i kao pjevač. Zadnji projekt mu je izvođenje povijesnih instrumenata i pjevanje arija na istom koncertu. www.justinblandtrumpet.com

Krešimir Fabijanić rođen je u Zagrebu. Diplomirao je trubu na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi prof. Stanka Arnolda. Još kao student nastupao je solistički uz pratnju Zagrebačkih solista, Zagrebačke filharmonije, Varaždinskog komornog orkestra. Nakon studija intenzivno se bavi izvođenjem stare glazbe na replikama instrumenata iz XVII. i XVIII. stoljeća (kornet i barokna truba). Baroknu trubu i interpretaciju barokne glazbe usavršava na majstorskim tečajevima kod C. Steele-Perkinsa, M. Lairda, D. Staffa, S. Keavya, R. Farleya i M. Bennetta. Više puta je bio dobitnik stipendija Dartington Summer School iz Velike Britanije te je nastupao s Dartington Festival Baroque Orchestra. Redovito nastupa u zemlji i inozemstvu te surađuje s ansamblom Antiphonus, Zborom Hrvatske radiotelevizije, slovenskim ansamblima za staru glazbu Harmonia Antiqua Labacensis i Musica Cubicularis, austrijskim orkestrom Haydn Akademie te katalonskim ansamblom La Grande Chapelle. Solist je Hrvatskog baroknog ansambla s kojim redovito nastupa na domaćim festivalima stare glazbe poput Varaždinskih baroknih večeri i Korkyra barok festivala. Koncertirao je na inozemnim festivalima diljem Europe i Južne Amerike. Snimao je za Hrvatski radio i televiziju. Snimio je nosače zvuka s ansamblom Antiphonus, Zborom Hrvatske radiotelevizije te ansamblom La Grande Chapelle. Stalno je zaposlen kao profesor trube na Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu te je stalni član sastava Los Caballeros.

Proglašenjem pandemije koronavirusa u rano proljeće 2020. godine glazbenici, članovi Dubrovačkog simfonijskog orkestra našli su se u iznimno teškoj situaciji kako nastaviti sa svojom djelatnošću. Tijekom proljetnog zatvaranja snimali su kod kuće i producirali glazbu online. Ali online produkcija nije nikada mogla, niti će ikad moći, zamijeniti koncerte uživo, tu emociju i energiju koja se razmjenjuje, jer svaki koncert je trojedni obred skladatelja, izvođača i publike. Bez jednog od ta 3 elementa magija prestaje postojati. Nakon proljetnog otvaranja, orkestar se dijeli u manje komorne ansamble. Tako je prvo tijekom lipnja nastao Horn & Percussion kvintet u sastavu Karmen Pervitić – glockenspiel, Džemal Cakić – flugelhorn, Toni Kursar – rog, Martin Hrćan – rog, Damir Butigan – euphonium. Repertoar se bazirao na ranoj glazbi renesanse i baroka. Tijekom ljeta su se ansamblu pridružili profesori na Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića Ivan Kušelj – truba, i Alan Polzer – bubanj i udaraljke, kao vanjski suradnici te se tako formirao današnji Brass & Percussion Septet DSO-a. Proširenje ansambla i šarolikost zvučnih boja omogućilo je obogaćivanje i proširivanje repertoara od klasike, romantizma, filmske glazbe, jazza, funka, rocka itd. Ansambl je po svom neobičnom sastavu jedinstven u Hrvatskoj i u svijetu, a za odličan zvuk ansambla se svojim aranžmanima pobrinuo trubač, kompozitor i aranžer Damir Butigan. U repertoaru su mnoge klasične, jazz, filmske uspješnice. Posebno mjesto zauzima projekt etno-crossover skladbi baziranih na narodnim napjevima i plesovima dubrovačkog kraja. U ljeto 2021. B&P Septeptu DSO-a se pridružuje principal čelist DSO-a Vid Veljak kao gost solist i ostvaren je projekt tango i latino glazbe s djelima Piazzole i Ginastere. 

James Morrison je po svim mogućim standardima virtuoz. Osim trube, multiinstrumentalist svira trombon, klavir, saksofon i kontrabas. Sa 6 godina počeo je učiti klavir, a sa 7 je prešao na limene instrumente. Sa 9 je oformio svoj prvi sastav s kojim je već sa 13 godina života profesionalno nastupao u eminentnim noćnim klubovima. Njegova karijera se razvijala brzo nakon nastupa na Monterey Jazz Festivalu kad je imao svega 16 godina. Nastupao je na svim većim jazz festivalima uz Dizzyja Gillespiea, Herbiea Hancocka, Davea Brubecka, Chicka Coreau, Georgea Bensona, Quincyja Jonesa, Raya Charlesa, B. B. Kinga, Raya Browna i Wyntona Marsalisa. Nema jazz kluba od značaja u kojem nije nastupao (Birdland, The Blue Note and Village Vanguard…). Odlikovan je ordenom Australije, osvojio je mnoge nagrade i nalazi se u australskoj Jazz kući slave. Zaslužio je nekoliko počasnih doktorata te je profesor na Sveučilištu Južne Australije gdje vodi svoju vlastitu akademiju. Snimao je s Londonskim simfonijskim orkestrom, rock legendama INXS, nastupao je na BBC Proms, otvarao je Olimpijske igre, svirao za kraljicu Elizabetu te američke predsjednike Busha i Clintona. Nalazi se u Guinnesevoj knjizi rekorda kao dirigent najvećeg orkestra na svijetu. Bio je gost američkog predsjednika Obame. U slobodno vrijeme se bavi pilotiranjem, vožnjom relija, pisanjem knjiga i jedrenjem.

 

SURADNICI FESTIVALA / ASSOCIATES OF THE FESTIVAL

Vid Veljak svoje je glazbeno obrazovanje započeo kao trogodišnjak pod mentorstvom Tatjane Skljarenko, a nastavio kod Maura Šestana u riječkoj glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova. Obrazovanje je nastavio na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji koju je upisao sa četrnaest godina, na poziv Valtera Dešpalja u čijoj je klasi diplomirao 2017. Paralelno sa studijem, usavršavao se na Međunarodnoj muzičkoj akademiji Kneževine Lihtenštajn, u klasi Jensa Petera Maintza i Valtera Dešpalja, a zatim kod Romaina Gariouda. Na majstorskim tečajevima usavršavao se kod eminentnih violončelističkih pedagoga kao što su Monika Leskovar, Giovanni Sollima, Enrico Bronzi, László Fenyö, Miklós Perényi, Gustavo Tavares, Enrico Bronzi, Michael Flaxman, Xenia Janković i drugi. Pobjednik je brojnih natjecanja. Nagrađen je Dekanovom nagradom 2016. godine. Kao solist nastupao je uz pratnju Stuttgartskoga komornog orkestra, Simfonijskog orkestra HRT-a, Zagrebačke filharmonije, Dubrovačkog simfonijskog orkestra i ansambla Cantus. Kao solist i u komornim ansamblima nastupao je diljem Europe i u Kini. Osnivač je i član Riječkoga klavirskog trija. Zaposlen je kao vođa dionice violončela u Dubrovačkom simfonijskom orkestru. Profilirao se kao izvođač suvremenog violončelističkog repertoara, a posebnu pozornost posvećuje hrvatskim skladateljima. Prvim albumom Resonance(s) iz 2019. godine, započeo je projekt posvećen hrvatskim skladbama za violončelo solo koji za cilj ima promoviranje skladbi 20. i 21. stoljeća te poticanje nastanka novih djela.

Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno obaviještenu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim replikama. Ansambl je utemeljen 1999. godine i okuplja glazbenike mlađe generacije, zaljubljenike u iskonski zvuk i stilski osviještenu interpretaciju koja je u skladu s duhom i poetikom vremena u kojem je nastala. Ravnateljica ansambla je renomirana violinistica Laura Vadjon. Uz 20 godina održavanja ciklusa koncerata u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, redoviti su gosti brojnih domaćih i stranih festivala. HRBA je u proteklih dvadeset godina ostvario suradnju s ponajboljim svjetskim umjetnicima, specijalistima za izvođenje barokne glazbe. Ovo su imena najznačajnijih gostiju-prijatelja ansambla: Catherine Mackintosh, Herve Niquet, Werner Ehrhardt, Aapo Hakkinnen, Laurence Cummings, Richard Egarr, Shalev Ad El, Peter Lonnerberg, Philip Pickett, Mimi Mitchell, David Staff, Theresa Caudle, Enrico Onofri, Alessandro Tampieri, Rachel Brown, Adrian Butterfield, Stefano Montanari, Marcello Gatti, Jaap ter Linden, Jacques Ogg, Andreas Helm… Zbog posebno zanimljivih, virtuoznih, živih i angažiranih interpretacija, glazbena ih kritika kao i publika svrstavaju u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije.

Simfonijski puhački orkestar OSRH / Croatian Armed Forces Symphonic Wind Orchestra
Reprezentativni orkestar osnovan 1991. godine / One of the best Croatian orchestras established in 1991
https://hr.wikipedia.org/wiki/Orkestar_Oružanih_snaga_Republike_Hrvatske1