IZVOĐAČI / PERFORMERS          

FiloSofía je međunarodni autorski latin bend u kojem djeluje 11 glazbenika i tonski majstor. Ansambl je izdao svoj prvi album Nuestra Historia u rujnu 2019. godine te je u kratko vrijeme dobio međunarodno priznanje i publiku, pogotovo u zemljama Latinske Amerike. Naime, glazba ansambla pušta se na plesnim podijima i na radiopostajama diljem svijeta. Članovi su istaknuti glazbenici iz Hrvatske, Slovenije i Kube (Darko Sedak-Benčić,

Miron Hauser, Luka Žužić, Sofija Široka, Lázaro Amed Hierrezuelo, Aleš Avbelj, Aljoša Jerić, Erik Marenče, Vid Begić). Teme pjesama su svakodnevica modernog čovjeka te govore o realnosti društva u kojem živimo.

Iako poštuje tradiciju afrokaripske glazbe, FiloSofía u salsu uvodi i neke svježe inovacije mladih i kreativnih umova. Ansambl je specifičan ne samo po energičnoj glazbi nego i po tome što glavna pjevačica i prateći vokal čine plesni par, što koncert ansambla FiloSofía čini audio-vizualnim iskustvom. FiloSofía će vas rasplesati, raspjevati, nasmijati i zabaviti. Njihovi koncerti pršte pozitivnošću i pružaju iskustvo za pamćenje!

 

Los Caballeros prvi je hrvatski sastav koji izvodi tradicionalnu meksičku glazbu.

Već puna dva desetljeća predstavljaju glazbenu posebnost na našim, europskim pa i svjetskim prostorima. Dvanaest svirača i pjevača pronose izričaj koji je, i ne tako davno, bio dominantan na hrvatskoj glazbenoj sceni. Šezdesetih godina prošloga stoljeća mnogi popularni hitovi Ive Robića, Marka Novosela i drugih na tragu meksičke glazbene tradicije oduševljavali su publiku.

Los Caballeros priklonio se tradicijskoj meksičkoj glazbi čiju vrijednost prepoznaju i hvale i u samom Meksiku. Nastupali su više puta u Guadalajari u kojoj su bili pozvani na Međunarodni Mariachi i Charerría susret te su tamo svirali s najuglednijim mariachi sastavima svijeta, kao što su Mariachi Vargas de Tecalitlán, Mariachi de América i Los Camperos de Nati Cano. Surađuju i sa svjetski poznatim glazbenicima – Rámonom Vargasom i Baltazarom Juárezom, Monikom Leskovar,Stefanom Milenkovićem i dr., a svirajući su proputovali gotovo cijeli svijet.

 

Simply Brass djeluje od 2006. godine i u tom je periodu održao niz zapaženih koncerata diljem Hrvatske i inozemstva. Program ansambla vrlo je raznovrstan. Sastoji se od izvornih djela suvremenih skladatelja te preradbi za brass ansambl skladbe iz razdoblja baroka, klasike i romantizma, tradicionalnih crnačkih duhovnih pjesama, jazz skladbi i popularnih melodija.
Ansambl je ostvario značajnu suradnju sa Simfonijskim Puhačkim Orkestrom Oružanih Snaga RH nastupajući na koncertima u KD ”V. Lisinski” kao i na Velikogoričkom brass festivalu, na kojem je postao rezidentni ansambl.

Simply Brass kvintet potiče hrvatsko glazbeno stvaralaštvo naručivanjem i praizvedbama novih djela domaćih skladatelja za brass kvintet.
Među najvažnije nastupe Kvinteta ubrajaju se koncerti ostvareni u listopadu 2011. godine na Julliard School of Music u New Yorku gdje je ansambl predstavio hrvatsku glazbu pisanu za brass kvintet te praizveo skladbu Balkanika poznatog američkog skladatelja Erica Ewazena, skladanu i posvećenu Simply Brass Kvintetu. Skladba je doživjela i notno izdanje u SAD-u (Theodore Presser). Potrebno je istaknuti da je skladba nastala pod utjecajem Velikogoričkog brass festivala i impresija skladatelja na boravak u Velikoj Gorici, Zagrebu i Hrvatskoj.

SURADNICI FESTIVALA / ASSOCIATES OF THE FESTIVAL

Pijanistica i čembalistica Linda Mravunac Fabijanić već je više od dvadeset godina prisutna na glazbenoj sceni i kritika ju proglašava darovitom i maštovitom umjetnicom. Na svom repertoaru ima skladbe od razdoblja baroka sve do novije literature svjetskih i hrvatskih suvremenika, pri čemu u biografiji bilježi i praizvedbe suvremenih hrvatskih skladatelja. Ovisno o instrumentu na kojem svira, razdoblju koje izvodi ili instrumentima s kojima surađuje, uvijek se prilagođava zvučnim, glazbenim i stilskim zahtjevima te s ukusom aktivno sudjeluje u stvaranju i prezentaciji glazbenih djela slijedeći isključivo i jedino pravilo – glazbeni ukus. Redovito nastupa u duu s Nikolom Fabijanićem, u baroknom ansamblu Ars Longa, drži seminare o interpretaciji barokne glazbe, službena je umjetnička suradnica na natjecanjima i seminarima, surađuje s eminentnim hrvatskim orkestrima te snima nosače zvuka. Umjetnička je ravnateljica Jaska art festivala. Dugi niz godina bavila se pedagoškim radom, a sada je zaposlena na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao umjetnička savjetnica.

Maria Gamboz Gradišnik rođena je u Italiji gdje je započela svoje glazbeno obvrazovanje. Diplomirala je harfu u Tokyu (japan), a usavršavala se u Portoguaru (Italija). Tijekom studija u Japanu bila je proglašena za jednu od najboljih glazbenica s obzirom da je osvojila šest natjecanja (1999.-2001.). U razdoblju 2002.-2004. osvojila je pet međunarodnih natjecanja među kojima su i Victor Salvi (Saluzzo, Italija) i TIM (Salone de Provence, Francuska). Veoma je aktivna kao solistica te njeguje poseban odnos prema živućim skladateljima za čija djela se brine i da budu izdana u uglednim izdavačkim kućama (npr. Curci in Pizzicatto). Osim kao solistica, i kao orkestralna umjetnica surađuje sa mnogim orkestrima diljem svijeta. Od 2008. godine je solo harfistica SNG Opera i balet u Ljubljani.

Simfonijski puhački orkestar OSRH / Croatian Armed Forces Symphonic Wind Orchestra

Reprezentativni orkestar osnovan 1991. godine / One of the best Croatian orchestras established in 1991.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Orkestar_Oružanih_snaga_Republike_Hrvatske