16. VG BRASS DONOSI EVERGREENE, BAROKNU GLAZBU I JAZZ

Velika Gorica će početkom svibnja ponovno na nekoliko dana postati prijestolnica glazbe. Održava se 16. Velikogorički brass festival koji za cilj ima senzibilizaciju javnosti za limena puhačka glazbala i educiranje publike o vrijednosti ozbiljne glazbe. Pučko otvoreno učilište koje je organizator ove glazbene manifestacije, nastavlja tradiciju dovođenja vrhunskih domaćih i svjetskih umjetnika koji će zasigurno oduševiti publiku svojom virtuoznošću i bogatim glazbenim iskustvom.

Program je, kao i uvijek, pomno biran, a ovogodišnji VG Brass oplemenit će tri glazbena žanra: suvremeni evergreeni obrađeni za brass ansamble, barokna glazba i jazz. Otvaranje festivala bit će 4. svibnja kada u Dvorani Gorica nastupa Brass & Percussion septet Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Ansambl je po svom neobičnom sastavu jedinstven u Hrvatskoj i u svijetu, a šarolikost zvučnih boja omogućuje mu bogati repertoar u kojem su zastupljeni razni žanrovi, od klasike, romantizma i filmske glazbe do jazza, funka i rocka. Posebno mjesto zauzima projekt etno-crossover skladbi baziranih na narodnim napjevima i plesovima dubrovačkog kraja. Gost koncerta bit će violončelist Vid Veljak koji je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a usavršavao se kod eminentnih violončelističkih pedagoga. Profilirao se kao izvođač suvremenog violončelističkog repertoara, a posebnu pozornost posvećuje hrvatskim skladateljima.

VG Brass je odavno iz dvoranskog prostora preselio na otvoreno i u sakralne objekte, što je publika jako dobro prihvatila. Ove godine planiran je koncert u crkvi sv. Petra i Pavla gdje ćemo 5. svibnja uživati u baroknoj glazbi. Uz Hrvatski barokni ansambl, najznačajniji naš ansambl specijaliziran za povijesno obaviještenu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha koji je utemeljen 1999. godine, nastupit će Justin Bland. Ovaj svestrani američki glazbenik jednako nastupa na povijesnim instrumentima, kao i na modernim trubama. Kao često traženi izvođač Bland je nastupao s vodećim ansamblima diljem Amerike i Europe, a uz to vješto pjeva kontratenor. Gost večeri bit će Krešimir Fabijanić, solist Hrvatskog baroknog ansambla koji je diplomirao trubu na ljubljanskoj Akademiji za glasbo te nastupao na brojnim domaćim i inozemnim festivalima stare glazbe.

Zvijezda ovogodišnjeg Festivala je australski multi-instrumentalist James Morrison. Po svim mogućim standardima Morrison je virtuoz. Osim trube, svira trombon, klavir, saksofon i kontrabas. Svirati je počeo sa šest godina, a od 13. godine profesionalno je nastupao u eminentnim noćnim klubovima. Nastupao je na svim većim jazz festivalima, osvojio je mnoge nagrade te se nalazi u australskoj Jazz kući slave. Zaslužio je nekoliko počasnih doktorata, otvarao je Olimpijske igre, svirao za englesku kraljicu Elizabetu te američke predsjednike. U Guinnesevu knjigu rekorda upisan je kao dirigent najvećeg orkestra na svijetu. Na koncertu 7. svibnja, u Dvorani Gorica, Morrison će nastupiti uz pratnju Jazz orkestra Oružanih snaga RH, pod ravnanjem bojnika Davora Dropuljića. Ovaj orkestar Velikogoričanima je dobro poznat jer je u više navrata nastupao u našem gradu. Ostvario je suradnju s mnogim eminentnim izvođačima hrvatske glazbene scene što, unatoč imenu, pokazuje svu raznolikost njegova repertoara.

Svi koji žele razgledati limena puhačka glazbala i usnike koji su bitan dio instrumenta, mogu ih vidjeti na prezentaciji 7. svibnja. Instrumenti će biti izloženi u OŠ Eugena Kumičića, a predstavit će se neki od najpoznatijih proizvođača kao što su ACase, Brasseraj, Cristian Bosc, Roberto Buttus, G&P Trumpets, Yamaha…

Glazbena čarolija uskoro počinje, pridružite se!