PREZENTACIJA INSTRUMENATA

Schagerl & Savut

GŠ Vatroslava Lisinskog 26. svibnja 2018. - 9,00h - 14,00h
Glazba ne bi bila moguća bez proizvođača instrumenata. Svaki instrumentalist se prema svom instrumentu odnosi kao prema živom biću i sa svojim instrumentom ima odnos. Pogotovo limeni puhači koji ton stvaraju vlastitim dahom pa i odnos s tim instrumentom biva intimniji na neki način.
 
Izgraditi (osmisliti, dizajnirati i ostvariti) limeno puhačko glazbalo je zaista umjetnost i rijetki su majstori koji to umiju napraviti tako da se umjetnik osjeća dobro i da ima pouzdanje u svoj instrument.
 
Prošle godine imali smo priliku vidjeti instrumente nizozemskog “umjetnika” graditelja Hub van Laara, a ove godine će se na VG Brass festivalu predstaviti etablirana tvrtka obitelji Schagerl koja ima tradiciju od 55 godina u gradnji instrumenata te čiji se instrumenti sviraju diljem svijeta. Njihove instrumente sviraju orkestralni glazbenici u najvećim orkestrima, kao i umjetnici solisti. Ovogodišnji ansambl Mnozil isključivo svira Schagerl instrumente.
 
Uz njih, predstaviti će svoj rad i tvrtka Savut koja je sa proizvodnjom truba započela prije tri godine. Iskusan i proslavljen u gradnji Sequoia saksofona, izazov u gradnji truba je pronašao majstor Roberto Buttus koji svo svoje znanje pretače u izradu sve popularnijih truba u svijetu.
 
Velikogorički brass festival s ponosom najavljuje prezentaciju instrumenata 26. svibnja na dan otvorenja u prostorijama Glazbene škole Vatroslav Lisinski u Zagrebu od 9,00h – 14,00h.